Strategije za saradnju - Modul 5

3. SARADNJA IZMEĐU SREDNJE I OSNOVNE ŠKOLE

3.4. Primeri dobre prakse za uspešnu tranziciju

Školska zajednica mora da bude radna snaga koja prihvata, razume i prepoznaje snage koje autistične osobe mogu doneti društvu. Ova akcija i stav imaju uticaj na budućnost zajednice razumevanja i prihvatanja.

Stoga je neophodno definisati i razviti akcioni plan za inkluziju učenika sa autizmom sa jasnim ciljevima i strategijama koje uključuju školsku zajednicu. Ovaj plan moraju izraditi ljudi koji su lideri u školi.

Ovi lideri (učenicinastavnici…) treba da pruže informacije o autizmu celoj školi; organizuju debate i diskusije na tu temu, daju primer drugima, posvećujući svoje vreme podršci deci sa autizmom.

Mogu da unapređuju i razvijaju svoje društvene veštine u različitim vremenima i kontekstima škole – na igralištu, u vreme ručka ili u učionici;

Oni takođe mogu da angažuju druge učenike i nastavnike da pozovu nove učenike da budu članovi muzičke grupe, hora ili pozorišne sekcije.

Ponekad, samo pozivanje novog učenika njegovim imenom, osmehivanje ili mahanjem u znak pozdrava – može biti znak prihvatanja učenika sa autizmom.