Strategije za saradnju - Modul 5

2. SARADNJA SA DRUGIM UDRUŽENJIMA I SPECIJALIZOVANIM STRUČNJACIMA

2.3. Veza između zdravstvenih i obrazovnih stručnjaka u procesu tranzicije

Sve osobe uključene u školu moraju biti predusretljive prema učenicima i njihovim potrebama, posebno onima sa autizmom.

Ponekad imamo čudan osećaj da zdravstveni radnici ne pripadaju školi, da su samo posetioci. To ne sme biti slučaj ni sa jednim učenikom, a posebno sa učenicima sa autizmom. Smatramo da svi učesnici intervencija u osnovnoj školi treba da budu informisani o potrebama učenika sa autizmom.

Veoma je važna veza između zdravstvenih i prosvetnih radnika u procesu tranzicije. Često učenici sa autizmom imaju pridružena stanja povezana sa autizmom, na primer: epilepsiju, ADHD, intelektualnu ometenost. U procesu tranzicije srednja škola mora biti spremna da pruži informacije nastavnicima, nenastavnom osoblju i učenicima.

Partnerstvo sa drugim stručnjacima za mentalno zdravlje će takođe pomoći školskim savetnicima da iskoriste resurse drugih članova multidisciplinarnog tima, što je važna podrška za uspešan prelazak u srednju školu.

Ove mogućnosti za saradnju stvaraju prostor za pripadnike različitih profesija da doprinesu svojim posebnim veštinama bez dupliranja napora.

Efikasno planiranje tranzicije zahteva aktivno učešće svih članova multidisciplinarnog tima, uključujući zdravstvene radnike, nastavnike i učenike kojima je potrebna tranzicija.