Strategije za saradnju - Modul 5

2. SARADNJA SA DRUGIM UDRUŽENJIMA I SPECIJALIZOVANIM STRUČNJACIMA

2.2. Strategije za saradnju sa specijalizovanim stručnjacima

Deci sa autizmom će, pored nastave u osnovnoj školi, možda biti potrebna posebna podrška. Psiholog, logoped, okupacioni terapeut, asistent u nastavi ili drugi pomažu ovoj deci sa posebnim potrebama ili pridruženim stanjima tokom osnovne škole.

Porodica i odgovorno lice u osnovnoj školi moraju uspostaviti kontakt sa direktorom srednje škole ili osobom zaduženom za tu oblast kako bi sa učenikom razgovarali o tretmanu ili strategijama koje se uspešno koriste.

Na primer: strategije koje se koriste za kontrolu izliva besa, za ublažavanje anksioznosti ili za zaustavljanje epileptičnih kriza.

Važno je znati šta motiviše dete da uči i nastavi da radi na zadatku ili kako iskoristiti posebno interesovanje da uključite dete u proces učenja.

Novi razredni starešina ili specijalizovani stručnjaci treba da razgovaraju sa roditeljima o listi ključnih fraza ili određenih ponašanja i šta ona znače. Na primer:

„Moj sin kaže: „Hoćeš li još da se igramo?” kada želi da se završi zadatak. Stalno ponavlja pitanje kada ga ne razume'.

Često postoje rani znaci upozorenja koji se javljaju pre nego što dođe do sloma i oni se mogu podeliti sa nastavnicima kao deo uspešne preventivne strategije.

Takođe je važno razgovarati o navikama spavanja, lekovima i posebnim potrebama u ishrani. Specijalizovani stručnjak može biti osoba koja će biti uz dete i često može da bude prva osoba koja će da uoči poteškoće.