Strategije za saradnju - Modul 5

1. PROCES TRANZICIJE USREDSREĐEN NA UČENIKA I PORODICU

1.5. Interakcija između učenika, porodice i škole

U osnovnoj školi, kao i pri prelasku u srednju školu, mora postojati organizovan plan koji uzima u obzir različite uloge učesnika.

Saradnja i komunikacija između porodice i škole su važni faktori u omogućavanju uspešne tranzicije deteta sa autizmom.

Utvrđeno je da je zadovoljstvo roditelja školom u korelaciji sa spremnošću škole da sluša i njenom sposobnošću da fleksibilno odgovori na potrebe deteta (Whitaker, 2007).

Međutim, roditelji su prijavili značajne probleme u komunikaciji škole sa njima. Potrebna im je lakša komunikacija kako bi osetili da su njihove brige saslušane. Porodica veruje da loša komunikacija često potiče od nerazumevanja autizma.

Iako su prethodna istraživanja pokazala važnost priznavanja stručnosti roditelja i uključivanja sopstvenih strategija roditelja u školsku praksu (npr. Feinberg & Vacca, 2000; Starrt al., 2001), postoje dokazi da su roditelji često izostavljeni iz donošenja odluka u obrazovanju. (Turnbull et al., 2006) i relativno malo pažnje je usmereno na roditeljska iskustva.

Idealan plan za tranziciju mora biti individualno skrojen za svakog učenika uz interakciju između učenika, porodice i škole.