Strategije za saradnju - Modul 5

1. PROCES TRANZICIJE USREDSREĐEN NA UČENIKA I PORODICU

1.4. Uloga članova porodice u procesu tranzicije

Uloga svakog člana porodice je drugačija kao u pozorišnoj predstavi, ali cela porodica može biti zabrinuta oko dijagnoze autističnog deteta ili kako mu/joj mogu pomoći. Veoma je korisno razgovarati sa zdravstvenim radnicima ili drugim stručnjacima koji rade sa detetom.

·         Roditelji igraju osnovnu ulogu u procesu tranzicije svog deteta; oni često blisko sarađuju sa nastavnicima i ostalim stručnjacima u kreiranju individualnog plana za dete.

·         Babe i dede takođe ispoljavaju veliku otpornost, bezuslovnu ljubav i emocionalnu i društvenu podršku prema svojim unucima sa autizmom. Oni mogu biti i u mogućnosti da pomognu: da pružaju socijalnu i emocionalnu podršku; brinu o i provode posebno vreme sa svojim unucima i budu izvor informacija i zagovaranja prava autistične dece u zajednici.

·         Braća i sestre igraju različite uloge u skladu sa svojim godinama i njihovim odnosima sa braćom i sestrama sa autizmom. Oni mogu biti modeli ili vršnjački nastavnici ili “samo” brat ili sestra. Mogu delovati kao „mostovi” u procesu tranzicije ako pohađaju istu osnovnu ili srednju školu kao brat ili sestra.

Šira porodica takođe može biti zabrinuta zbog procesa tranzicije. Važno je voditi porodičnu diskusiju o tom pitanju. Otvoren i konstruktivan pristup može pomoći celoj porodici da ima srećniji, zdraviji i čvršći odnos.