Strategije za saradnju - Modul 5

1. PROCES TRANZICIJE USREDSREĐEN NA UČENIKA I PORODICU

1.3. Proces tranzicije usredsređen na porodicu

Proces usredsređen na porodicu i dete je metodologija koja olakšava razvoj usluga podrške. Porodica i deca su centar i tačka oslonca. Ceo proces se razvija oko njihovih potreba, snaga, očekivanja, prava, želja i snova.

Proces tranzicije usredsređen na porodicu pomaže porodici i detetu da stvore nove veze i prilike za svoje živote.

Važno je prepoznati i ceniti iskustvo i znanje porodice i ugraditi porodične strategije u proces tranzicije. Porodica se mora smatrati jednim od glavnih činilaca obrazovnog procesa, pri biranju i postavljanju ciljeva i donošenju odluka za postizanje ovih ciljeva. Dakle, porodica mora aktivno učestvovati u izradi individualnog plana za učenika.

Suštinski aspekt ovog modela je osećaj porodice da može imati kontrolu nad događajima u životu učenika.

Model usredsređen na porodicu je povezan sa poboljšanim ishodima roditelja i dece, ali njegova primena može biti izazovna za porodične, profesionalne, organizacione, sistemske faktore i politike.

Za izradu plana tranzicije usmerenog na porodicu od suštinske je važnosti da:

  • Poznajete i analizirate očekivanja, percepcije i osećanja učenika o tranzicij;
  • Ispunite očekivanja, ispoštujete procedure i otklonite brige roditelja u vezi sa tranzicijom učenika;
  • Definišete i prikažete uloge nastavnika i ostalih učesnika (učenika i porodice) iz osnovnih i srednjih škola u procesu tranzicije;
Da prikupite podatke koji podržavaju prepoznavanje različitih uloga i vode ka izgradnji puteva saradnje, sa ciljem obogaćivanja iskustava i obrazovnog uspeha.