Izostajanje iz škole - Modul 4

1. GLAVNI RAZLOZI

1.3. SKALE IZOSTAJANJA

- ‘School Refusal Assessment Scale - Revised’ (SRAS-R). Kearney and Silverman (1990)

Ovo je instrument koji su Kernej i Silverman razvili za identifikovanje varijable zadržavanja ponašanja odbijanja škole, uključujući dimenzije negativnog i pozitivnog potkrepljenja. Sastoji se od 24 pitanja koja mere učestalost sa kojom dete doživljava emociju i ponašanje u vezi sa pohađanjem škole. Potrebno je oko 10 minuta da se kompletira i dizajniran je za upotrebu kod dece stare 5 i više godina.

 

- ‘Emotionally-Based School Refusal’ (EBSR). West Sussex County Council Educational Psychology Service (2004)

Ovo nije skala za merenje izostajanja kao takvog, već predstavlja listu faktora rizika koji mogu ukazivati na to da dete razvija EBSR. Ova lista je zasnovana na istraživanju i iskustvu praktičara. Ova lista se može koristiti kao indikator. Posebno je indikovana za izostanke u školskim tranzicijama.

Mladi ljudi koji imaju EBSR pokazuju povećanu osetljivost na školska iskustva nad kojima ne mogu zadržati ličnu kontrolu. Njihova anksioznost može uticati na učinak, pohađanje škole i društveni kontakt u školi i može se razviti u strah od društvenih aktivnosti van škole i do izolacije, čak i unutar porodice.

 

- School Non-Attendance ChecKlist (SNACK). Heyne et al. (2019).

To je kratak instrument, u skladu sa potrebom pragmatičkih mera. Postoji 14 mogućih odgovora za izostajanje koji su podeljeni na: bez problematičnog izostajanja, odbijanje škole, izostanak, napuštanje škole i isključenje iz škole i otvorene stavke iz drugih razloga. SNACK ne ukazuje na specifične intervencije na način na koji to čini SRAS. Za praktičare, preovlađujuća funkcija SNACK-a je da podrži efikasnu identifikaciju tipa(-ova) SAP-a u datom slučaju, da olakša fokusiraniju procenu, zauzvrat podržavajući konceptualizaciju slučaja i intervenciju.