Izostajanje iz škole - Modul 4

1. GLAVNI RAZLOZI

1.2. PODLOŽNOST UČENIKA SA AUTIZMOM IZOSTAJANJU

Kao što smo ranije spomenuli, postoje određeni faktori rizika za izostajanje koji učenike sa autizmom čine posebno osetljivim (podložnim). Faktori povezani sa pojedincem su posebno relevantni. Već smo spomenuli u prethodnim modulima specifične karakteristike osoba sa autizmom i važno je identifikovati jer ih one mogu učiniti podložnijim za izostanke.

-     Društvena komunikacija: nedostatak socijalnih veština da bi imali zadovoljavajuće međuljudske odnose, često čini da se izoluju od svog razreda i nemaju osećaj pripadnosti razredu.

-     Restriktivna interesovanja: neobična interesovanja i veoma visokog intenziteta, čine da ponekad interakcija između vršnjaka i osoba sa autizmom nije adekvatna jer ne mogu da dele ista interesovanja na istom nivou

-     Teškoće u neverbalnoj komunikaciji: neadekvatna interpretacija šala i ironije čini da ne prepoznaju kada ih maltretiraju.

-     Kognitivna rigidnost i teškoće u prilagođavanju promenama dovode do toga da imaju veći nivo anksioznosti, što može dovesti do toga da budu razdražljiviji i da se ponašaju neprikladno.

-     Hiper ili hipoosetljivost na određene zvukove, teksture, dodire... takođe čini da nivo anksioznosti koji osobe sa autizmom moraju da podnose bude viši nego kod njihovih vršnjaka.