Strategije intervencije u autizmu: Veštine kojima se treba baviti u cilju sprečavanju neuspeha u školi i izostanaka sa nastave - Modul 3

6. SAMOODREĐENJE (SO) I SAMOZASTUPANJE (SZ)

6.1. SAMOODREĐENJE

Samoodređenje (SO) je sposobnost pojedinaca da upoznaju sebe, kontrolišu svoje živote, planiraju i ostvare svoje ciljeve i da zastupaju sami sebe. Da li su veštine, znanja i uverenja potrebni za angažovanje u ponašanju usmerenom ka cilju zasnovane na razumevanju nečije snage, ograničenja i sebe (Field, Martin, Miller, Vard, & Vehmeier, 1998). SO se fokusira na reformisanje sistema kako bi se pružile veće mogućnosti za izbor i samousmeravanje i na pružanje veština i informacija osobama sa invaliditetom, u ovom slučaju učenicima sa autizmom, kako bi mogli da izraze samoodređenje u sopstvenim životima. Fokusirano je na pet principa: sloboda, autoritet, podrška, odgovornost i potvrda.

SO igra vitalnu ulogu u nekoliko konteksta. Pokazalo se da povećava zadovoljstvo životom u kasnijem životu (Ekelund, Dahlin-Ivanoff, & Ekelund, 2014), unapređuje fizičku aktivnost i gubitak težine (Silva et al., 2010; Teixeira et al., 2012), umereno sagorevanje na poslu (Fernet, Guay, & Senecal, 2004), iI motivaciju (Gagné & Deci, 2005) između mnogih drugih.

U okviru obrazovnog okruženja, pokazalo se da integracija SO veština kao što su samoregulacija, donošenje odluka i akciono planiranje pomaže učenicima da procene i postave lične ciljeve, postanu samostalniji i povećaju osećaj kontrole nad svojim učenjem (Eisenman, 2007).