Strategije intervencije u autizmu: Veštine kojima se treba baviti u cilju sprečavanju neuspeha u školi i izostanaka sa nastave - Modul 3

5. FOKUSIRANJE NA SNAGE

5.1. IZUZETNE SNAGE KOJE UČENICI SA AUTIZMOM MOGU IMATI

Procena zasnovana na snazi (“Strength-based assessment” ili SBA), koja se koristila u radu sa decom sa blažim poremećajima u ponašanju, takođe može imati vrednost za pojedince koji imaju autizam. SBA obezbeđuje metod za identifikaciju ličnih, porodičnih i širih kontekstualnih snaga i može biti koristno oruđe protokolima za procenu jer pruža specifične informacije o imovini koja se može ugraditi u intervencije. Dalje, SBA ima potencijal da utiče na stavove i uverenja roditelja i edukatora uključenih u procenu, stvarajući veću nadu u sposobnost deteta da dobro funkcioniše i doprinoseći jačoj vezi između procenitelja, deteta i njihove porodice.

Povećava motivaciju i uspeh u učenju. Sve je više istraživanja koja se slažu o ispoljavanju specifičnih talenata kod autizma, ali i ovi postojeći talenti u mnogo navrata ostaju neprimećeni, a gotovo da nema referenci ili modela usmerenih na edukaciju ovih učenika koji ih edukuju iz njihovih snaga i potencijala umesto iz njihovih slabosti.

 

- Pomenućemo neke izuzetne snage koje bi mogli imati:

  • Velika pažnja posvećena detaljima
  • Iskrena i direktna komunikacija: sklonost ka poštenju i neosuđivanju
  • Napredovanje uz rutine
  • Strogo poštovanjenje pravila
  • Vole obrasce i predvidljivost
  • Obimno znanje o temama koje ih zanimaju: obično imaju veoma visok nivo motivacije u temama i aktivnostima koje su im interesantne.
  • Odlične veštine pamćenja: posebno za činjenice i brojke.
  • Logičko i nezavisno razmišljanje: Sposobnost da se unese inovativan pristup rešavanju problema
  • Vizuelno uče: imaju sposobnost da sagledaju delove celine i fokusiraju se na male detalje i obrasce. Oni koriste pisane podsetnike, fotografije, vizuelne rasporede i dijagrame kako bi poboljšali svoje učenje.
  • Izuzetne veštine u kreativnim umetnostima, kao što su likovna i muzička
  • Sklonost ka snažnom osećaju lojalnosti u svim društvenim odnosima

 

Tzv. “Splinter” veštine se mogu pokazati u sledećim oblastima veština ili domenima: pamćenje; hiperleksija (izuzetna sposobnost čitanja, pravopisa i pisanja); umetnost; muzika; mehanička ili prostorna veština; kalendarski obračun; matematički proračun; senzorna osetljivost; atletske performanse; i kompjuterske sposobnosti. Ove veštine mogu biti izvanredne nasuprot poteškoćama kod autizma.

Postojeća literatura naglašava važnost korišćenja pristupa podučavanju koji podstiče učenike da istražuju ukrštanja i granice koje dele različite discipline, čime se podstiče saradnja između učesnika i talenata, shvaćena kao sposobnost postavljanja pitanja i razvijanja novih rešenja.

U tom smislu, učenje zasnovano na projektu uključuje razvoj konačnog proizvoda koji opravdava i čini učenje smislenim. Izbor takvog proizvoda podrazumeva razvijanje veština pregovaranja, komunikacije, donošenja odluka, rešavanja problema, strukturiranja i planiranja među grupama učenika. Autonomija učesnika da sami regulišu svoj rad je osnova za razvoj smislenog učenja.

Nastavnik predstavlja samo vodič ili “skelu” za njihov proces učenja i pruža im alate za traženje rešenja. Dakle, svaka sesija podstiče razvoj pitanja i interesovanja izlažući učenike neodgovorenim stimulansima koji poboljšavaju njihovo interesovanje i želju za učenjem o fundamentalnim konceptima fizike zvuka. U tom smislu, učenje je izrazito praktično i opipljivo, uzimajući u obzir posebne karakteristike obrade informacija koje imaju učenici sa autizmom.