Strategije intervencije u autizmu: Veštine kojima se treba baviti u cilju sprečavanju neuspeha u školi i izostanaka sa nastave - Modul 3

3. STRATEGIJE EMOCIONALNE REGULACIJE

3.3. STRATEGIJE SMIRIVANJA ZA UČENIKE SA AUTIZMOM

Kod autizma, na socio-emocionalnu regulaciju utiču teškoće sa hipersenzitivnošću i nemogućnošću sagledavanja konteksta, a takođe je kompromitovano i izvršno funkcionisanje koje upravlja reakcijama i odgovorom na društveni i kontekst okruženja. “Čitanje” i razumevanje svojih i tuđih emocija takođe predstavlja specifične poteškoće za ove učenike.

Anksioznost je jedan od specifičnih faktora koji utiču na neuspeh u školi i veoma je prisutna kod učenika sa autizmom, zbog poteškoća da integrišu kontekst, da se društveno povežu ili da se nose sa senzornim zahtevima.

Za samoregulaciju je potreban različit set alata u različitim trenucima, a kada je učenik sa autizmom u školi, važno je podeliti sa nastavnicima neke šifre ili dozvole koje im pomažu da uspešno primenjuju svoje strategije smirivanja.

  • Flaše za smirivanje ili umirujuće blistave tegle pružaju zdrave i efikasne načine koji mlađoj deci pomažu da se uteše, smire, duboko udahnu i prevaziđu svoje emocije.
  • Ponudite plan bekstva ili kutak za smirivanje: ponekad moraju da napuste određeno mesto kako bi povratili kontrolu i smanjili stimulaciju.
  • Kutak za smirivanje ili senzorna kutija: udoban i umirujući prostor za odlazak kada im treba malo prostora, da smire svoja tela i da odvoje vreme da obrade svoja osećanja kada primete da pokreti počinju da im izmiču kontroli.
  • Kreirajte neke jednostavne vežbe ili rutine koje smiruju: stisnite stresnu loptu, fokusirajte pažnju na duboko disanje, zamislite sigurno mesto ili razmislite o prijatnom sećanju, izbrojite do 10.
  • Svaki dan odvojite 5 minuta za vežbanje: opuštanje, meditaciju, istezanje ili slušanje muzike.
  • Zona refleksije: obezbedite učenicima prostor za pisanje ili crtanje u kojem mogu da razmisle o iskazivanju svojih emocija. Nastavnici mogu da daju vođena pitanja ili da podstaknu učenika na slobodno pisanje.
Tehnika vulkana: individualno određivanje stvari zbog kojih se svaki pojedinačni učenik oseća uznemireno i kreiranje specifične strategije za svaku situaciju.