Strategije intervencije u autizmu: Veštine kojima se treba baviti u cilju sprečavanju neuspeha u školi i izostanaka sa nastave - Modul 3

3. STRATEGIJE EMOCIONALNE REGULACIJE

3.2. POMOZITE DA SE POSTIGNE EMOCIONALNA REGULACIJA

Samoregulacija se može definisati na različite načine. U najosnovnijem smislu, to uključuje kontrolu nečijeg ponašanja, emocija i misli u potrazi za dugoročnim ciljevima. Preciznije, emocionalna samoregulacija se odnosi na sposobnost upravljanja remetilačkim emocijama i impulsima. Drugim rečima, razmišljanje pre delanja. Takođe odražava sposobnost da se oraspoložite nakon razočaranja i da se ponašate na način u skladu sa vašim najdubljim vrednostima.

Samoregulacija podrazumeva pauziranje između osećanja i radnje – odvojite vreme da razmislite o stvarima, napravite plan, strpljivo čekate. Deca se često bore sa ovim ponašanjem, ali mogu i odrasli.

Samoregulacija je takođe važna jer vam omogućava da se ponašate u skladu sa svojim duboko usađenim vrednostima ili društvenom savešću i da se pravilno izrazite. Ako cenite akademsko postignuće, to će vam omogućiti da učite umesto da se opustite pre testa. Ako cenite pomaganje drugima, to će vam omogućiti da pomognete saradniku na projektu, čak i ako se i sami borite sa kratkim rokom.

 

- Aktivnosti ili strategije koje se mogu sprovesti da pomognu da se emocionalno regulišete:

  • Napravite tabelu emocionalnih nivoa: napravite vizuelnu pomoć koja prikazuje različite nivoe emocija koje dete može da oseti, omogućavajući učeniku da kreira sopstvene oznake za svaki nivo.
  • Naučite učenike da dodele emocionalne nivoe određenim situacijama.
  • Razgovarajte o tome koje su odgovarajuće reakcije na različite scenarije.
  • Naučite da se nosite sa strategijama i budite model
  • Veštine pune svesnosti: podstiče osnovne tehnike svesnosti — učenje prihvatanja života onakvim kakav je u ovom trenutku. Ove veštine koriste sva čula da obrate pažnju i u potpunosti učestvuju u sadašnjosti, praktikuju se bez osuđivanja i fokusiraju se na ono što je neophodno za uspeh.
  • Veštine regulacije distresa: prepoznajte kada se jave nagoni da se rade neefikasne stvari, kao što je pretnja samoubistvom ili samopovređivanje ili da se deluje impulsivno. Takođe se fokusirajte na veštine neophodne za suočavanje sa stresnim situacijama, tolerisanje i preživljavanje krize i svesnu kontrolu problematičnih nagona i preoblikovanje misli
  • Veštine interpersonalne efikasnosti: alati za procenu potreba u vezi; postavljanje i održavanje zdravih odnosa; održanje samopoštovanje (npr. da bude u stanju da kaže: „Ne“, asertivno); i da nauči da se nosi sa neizbežnim gubitkom i međuljudskim sukobima.
Veština hodanja srednjim putem: da nauči da vidi drugu stranu priče, kako pregovarati i praviti kompromise