Strategije intervencije u autizmu: Veštine kojima se treba baviti u cilju sprečavanju neuspeha u školi i izostanaka sa nastave - Modul 3

2. 2. DRUŠTVENA OBLAST. KAKO SPREČITI BULING?

2.1. VRSTE BULINGA

- Isključivanje: podrazumeva izostavljanje nekoga, ili jednostavno ne biranje učenika ili ne pozivanje da se pridruže u igrama ili radnim timovima.

- Verbalni buling: podrazumeva zadirkivanje, prozivanje, neprikladne seksualne komentare, ismevanje, pretnje da će naneti štetu.

- Društveni buling uključuje povredu nečijeg ugleda ili odnosa. To uključuje: namerno izostavljanje nekoga, govorenje drugoj deci da se ne druže sa nekim, širenje glasina o nekome.

- Fizički buling: podrazumeva telesno povređivanje ili uništavanje nečije imovine. Uključuje: udaranje, šutiranje, štipanje, pljuvanje, saplitanje, guranje, uzimanje ili lomljenje nečijih stvari, činjenje podlih ili grubih pokreta rukama.

- Sajber-buling: je buling koji se dešava preko digitalnih uređaja kao što su mobilni telefoni, računari i tableti. To uključuje slanje, postavljanje ili deljenje negativnog, štetnog, lažnog ili zlobnog sadržaja o nekom drugom. To može uključivati deljenje ličnih ili privatnih informacija o nekom drugom izazivajući sramotu ili poniženje.