Strategije intervencije u autizmu: Veštine kojima se treba baviti u cilju sprečavanju neuspeha u školi i izostanaka sa nastave - Modul 3

2. 2. DRUŠTVENA OBLAST. KAKO SPREČITI BULING?

Društvene veštine su važne jer nam omogućavaju da komuniciramo jedni s drugima sa predvidljivošću, tako da možemo lakše da razumemo jedni druge i da budemo shvaćeni. Društvene veštine kao što su pomaganje, traženje pomoći ili informacija, zahvaljivanje, izvinjavanje, pokretanje razgovora na bilo koju temu, odgovaranje na pitanja, poštovanje pravila, čekanje na red, saradnja, prihvatanje kritike, zahtevanje povratnih informacija za posao koji je urađen, upoznavanje sa ljudima obezbeđuje prilagođavanje učenika društvu, njegovu integraciju u društvo, njegovu komunikaciju i interakciju sa vršnjacima i drugima (Çifci and Sucuoglu, 2004).

Društvene veštine koje su jedno od oruđa za omogućavanje socijalne adaptacije, stvaranje društvenih odnosa i održavanje postojećih društvenih odnosa tokom društvenog razvoja uče se tokom prvih godina života i dovode do važnih dugoročnih i kratkoročnih efekata na život pojedinca. (Gülay and Akman, 2009).

U tom kontekstu, važno je unaprediti i podržati socijalne veštine dece koje određuju kvalitet života i omogućavaju njihovu adaptaciju na okruženje počev od školskog perioda. 

 

S druge strane, buling je neželjeno, agresivno ponašanje među decom školskog uzrasta koje uključuje stvarnu ili uočenu neravnotežu moći. Ponašanje se ponavlja ili ima potencijal da se ponovi tokom vremena.