Strategije intervencije u autizmu: Veštine kojima se treba baviti u cilju sprečavanju neuspeha u školi i izostanaka sa nastave - Modul 3

1. OBRAZOVNE STRATEGIJE

1.2. SPECIFIČNE EFIKASNE STRATEGIJE ZA UČENIKE ZA AUTIZMOM

- Krug poverenja:

To je aktivnost koja na eksplicitan i personalizovan način podučava različite vrste ličnih odnosa koje neko ima. Važno je da to uradite vizuelno radi boljeg razumevanja i tako možete da radite sa primerima preteranog ponašanja, ili preterano konzervativnog ponašanja, ili čak prikladnog i neprikladnog ponašanja u javnosti ili privatno.

Na primer, da pomognete da identifikujete kome treba da se priča o zdravstvenim problemima, a kome ne. Na ovaj način se mogu uspostaviti različiti nivoi podrške i intimnosti. 

- Socijalne skripte i socijalne priče

Socijalne priče su veoma efikasan alat za rad sa učenicima sa autizmom, na primer, kada primetimo da ne razumeju situaciju. Pomisao koja obično pada na pamet je da je to poziv na buđenje ili da ne žele da izvrše ono što im je naređeno, ali obično postoji tačnije tumačenje a to je da nešto nisu razumeli, a da nemaju sposobnost da zatraže internalizovanu pomoć, teško rešavaju nastale sumnje i iz tog razloga ponekad pokazuju ovakvo ponašanje.

Socijalne skripte ili socijalne priče su kratki narativi, praćeni vizuelnom podrškom, koji objašnjavaju informacije iz konteksta i pravila ponašanja određene društvene situacije. Oni uključuju važne informacije o tome zašto se ona javlja, ko je povezan sa njom i tačno kako njen protagonista treba da deluje.

 

- Podučavanje učenika sa autizmom osnovnim pravilima

Svake godine kada počne školska godina, može biti teško upravljati količinom važnih i novih informacija na koje treba obratiti pažnju: imena novih nastavnika, referentni ljudi, važna ili referentna mesta u školi, važni datumi, uputstva, pravila ponašanja....

Zbog toga je u tranziciji između osnovne i srednje škole još važnije razmotriti strategije koje mogu pomoći u upravljanju anksioznošću koju višak informacija može izazvati kod učenika sa autizmom.