Potrebe učenika sa autizmom - Modul 2

3. KOMUNIKACIJA

3.2. Saradnja sa roditeljima

Veoma važan faktor u školskom životu učenika sa autizmom je saradnja porodice sa školom, stoga je dobar model za komunikaciju na relaciji škola-porodica Model orijentisan na porodicu, koji ima za cilj da služi njihovim osobenostima, počev od snaga koje imaju i prihvatanje izbora.

Pored toga, ovaj model promoviše kontinuiranu saradnju sa porodicom i stručnjacima, tako da svi zajedno rade na donošenju odluka u vezi sa učenikom sa autizmom. Iz tog razloga je neophodno stalno se informisati i redovno se sastajati sa stručnjacima.

Tabela 5. Family centred model. Page 84. Romero A and Cols, 2019. Students with ASD. Guidelines for planning the educational response. Educational proposals to intervene in infant, primary and secondary school.

Stoga, prateći ovaj model, roditelji moraju biti uključeni u školske odluke i pomoći kod kuće u dinamici koja sledi u učionici, na primer: pomoći učenicima da pripreme sedmični kalendar sa slikama aktivnosti koje će obavljati tokom cele nedelje; vizuelno organizovati ispite i zadatke koje treba predati ili; unapred obavestiti o vannastavnim aktivnostima koje će se realizovati.