Potrebe učenika sa autizmom - Modul 2

2. UČIONICA. RAZLOG ZA ORGANIZACIJU

2.3. Prilagođavanje ispita

Kada učenici sa autizmom polažu ispite, vrlo je verovatno da su uznemireni i da ne znaju kako da postupe, stoga je veoma važno da tačno predvidimo koja vrsta evaluacije će biti sprovedena i da ih o tome unapred obavestimo; Osim toga; ispite koji su duži zgodno je podeliti i da ih učenici polažu parcijalno; Ako vidimo da pisana evaluacija traje previše, moramo razmotriti mogućnost usmenih ispita; a ispravke se moraju podeliti kako bi učenik razumeo gde je pogrešio.

U odnosu na njihovo strukturiranje, važno je da je ono u svim predmetima slično i da se sprovode objektivni testovi kao što su: višestruki izbor (tačno/netačno, biraj opcije itd.), podvući ili okružiti opcije, spojiti strelicama ili odgovoriti na pitanje. Pored toga, takođe mora biti jasno naznačeno koliko svako pitanje nosi bodova i približno vreme završetka.

Konačno, prilikom polaganja ispita, učenicima je zgodno da imaju list sa spiskom koraka koje treba sprovesti na ispitu, odnosno list u kome su jasno objašnjeni svi delovi ispita.


Tabela 2. Script adapted exams. Page 42. Autism Federation Castilla y León, 2018. Guide for teachers and educators of students with autism.